Terminsstart juniorer HT 2013!

Terminsstart juniorer HT 2013!

 

Vi välkomnar alla gamla och nya elever (flickor och pojkar åldrar 5-16 år) till en spännande hösttermin hos oss på Stockholms SS.

Terminsstart sker måndag 2/9 respektive tisdag 3/9 kl 16.00-17.30, T-Zinkensdamm, Ringvägen 9C, Stockholms Schacksalonger, resp.

lördag 7/9 kl 11.00-12.30/13.00-14.30/15.00-16.30, T-Odenplan, Norrtullsgatan 14C, Musikskolan Lilla Akademien, Hus04.

Gruppindelning kommer att ske första lektionstillfällena.

Nya elever välkomnas tisdag 3/9 kl 16.00 (Zinkensdamm) respektive lördag 7/9 kl 11.00 (Odenplan).

Tidigare års elever kommer på samma tid som VT2013 alternativt tiden ovan, för ev. ny gruppindelning.

Huvudtränare för Stockholms SS juniorsektion är från och med HT2013 Lars Dock och FM Luis Couso.

För mer information om schackterminen, kontakta Lars Dock på lars@dock.nu eller 070-777 77 50.

 

Tävlingsschema och terminsplanering lämnas i samband med andra träningstillfället.

Stockholms SS talanggrupp till Budapest

http://firstsaturday.hu/1308/index.htm

Stockholms SS talanggrupp till Budapest

– Hur gammal är Kantor?

Detta var en kuggfråga för Edvin Hoac, 12 år, Stockholms SS, när vi åt middag i China Town med tävlingsarrangören Lászlo Nagy.

Kantor Gergely, FM, med ELO 2371, som spelar First Saturdays  IM-grupp, är en av Ungerns främsta juniorer just nu. Men det är inte en slump att han nått den spelstyrka han har idag. Vid 8 års ålder och en rating på ca 1400 började Kantor spela First Saturday turneringarna på månatlig basis och har gjort det sedan dess. Idag är han vid 13 års ålder nära sin IM-titel och spelar varje månad i First Saturdays IM-grupp.

För en svensk junior är det bra att ligga runt 1800 i rating när man är 13 år. I Ungern ligger man 500 poäng högre. Varför? Ja, spelar man en stark tävling varje månad under 5 års tid när man är junior är det kanske inte så konstigt att man blir IM vid 14 års ålder? Och just detta var en av tankarna Stockholms SS hade med researrangemanget till Ungern –  att få våra svenska juniorer att lyfta blicken och förstå hur man spelar och tränar utomlands. Vi brukar säga att det inte är någon skillnad på barnens hjärnor i Ungern eller Ryssland jämfört med Sverige, men det är andra förväntningar och ett rikare spelutbud utomlands. Detta borde dock i praktiken inte borde vara några stora svårigheter för oss att ändra på långsiktigt i Sverige.

First Saturday 3-13 augusti

Efter framgångarna i somras i SM i Örebro reste Stockholms Schacksällskaps juniorer ner till Ungern och Budapest för att delta i ”First Saturday” turneringarna 3-14 augusti. Resegruppen bestod av 6 juniorer, 2 vuxna spelare samt föräldrar och syskon, totalt 12 personer. ”First Saturday” är en tävling som spelas med start den första lördagen i varje månad med 9-11 ronder, betänketid 40 drag på 90 min (+30 s) följt av 30 minuter för resten av partiet. Det finns en GM- och IM-grupp samt flera FM-grupper. Stockholms SS ställde upp med 5 juniorer i de olika FM-grupperna, Lisa Fredholm (12 år), Adrian Ekenstierna (13 år), Edvin Hoac (12 år) samt Anton Darnell (15 år) och Martin Grüter (16 år). Vi hade även en spelare med från SK Rockaden, Philip Sandberg (9 år), som trots sin låga rating (1100) faktiskt lyckades slå en spelare med ELO 1871 (!). Undertecknad och Oskar von Bahr, från Farsta SK, ställde upp i IM-gruppen, men bäst gick det för juniorerna. Vi vuxna slutade på den nedre halvan.

Efter att ha tagit både guld, silver och brons i Minior-SM i Örebro var Lisas, Adrians och Edvins självförtroende på topp. Samtliga juniorer presterade bra i sina grupper, men spelet ville inte riktigt falla på plats för vår högst raknade junior Martin Grüter, som dock hade flera vunna ställningar under turneringen. Edvin, Anton, Lisa och Philip spelade i FM-B gruppen (genomsnittsrating 1650) och både Anton och Edvin var nära att vinna gruppen men landade på en 3:e e respektive 4:e plats, tätt följda av Lisa på 5:e plats. Martin och Adrian hade det tuffare i FM-A grupperna (genomsnittsrating 1886 resp 2043) och hamnade trots hyffsat spel lägre ned på listan. Kanske var det värmen som ställde till det. Temperaturen pendlade mellan 35-40 grader många dagar under tävlingsveckorna. Men spelförhållandena var goda. Bra air condition och fräsch spellokal gjorde det trivsamt på ”Hotel Medosz”, där vi både bodde och spelade (centralt beläget i Budapest).

Gruppfoto FSaug13

Bild: Gruppfoto FSaug, i mitten Lászlo Nagy, flankerad på höger sida av Lisa Fredholm, Adrian Ekenstierna, Edvin Hoac och Michael Wiander. Bakom Edvin syns Philip Sandberg, Martin Grüter, Anton Darnell samt Oskar von Bahr.

Kommenterade partier kommer under morgondagen: 1) Fredholm, 2) Ekenstierna, 3) Hoac (guld, silver och bronsmedaljörer i Minior-SM, Örebro 2013).

Schackträning med GM Joszef Hórvath

Förutom själva turneringsdeltagandet hade Stockholms SS arrangerat fem tillfällen skräddarsydd schackträning med GM Joszef Hórvath, som kom till hotellet under veckan och hjälpte såväl juniorer som vuxna spelare med prepp och genomgång av partier. Joszef Hórvath är officiellt ledande elitjuniortränare i Ungern och är oftast den som åker med på VM, EM, OS etc. Han har en personlig och nära relation till Pólgar-familjen, då han varit med och hjälpt systrarna Pólgar till många OS-framgångar. Som tack för pedagogisk och underhållande träning bjöd vi Joszef på den lokala ”Chess Restaurant”, en restaurang med schacktema som invigdes för några år sedan av ingen mindre än Judit Pólgar. De bjöd på fantastiskt god Gulasch för motsvarande ca 30 kr (!).

SSS Talanggrupp med GM Horvath

Bild: SSS Talanggrupp med GM Horvath, fr v ledare Michael Wiander, Lisa Fredholm, Anton Darnell, Martin Grüter, Adrian Ekenstierna, Edvin Hoac samt sittandes GM Joszef Hórvath.

Schack i badet

Vi gjorde även flera besök i det fantastiska utomhusbadet ”Szechényi Thermal Bath”, ett av världens största utomhusbad, där vi även provade på att spela lagschack i badet (37-38 grader i vattnet). Ett tjugotal bassänger och tiotals olika basturum gjorde det enkelt att slå ihjäl några timmar vid Széchenyi. För de som vågade bjöds det på en 10 meter lång och 100 grader varm bastu följt av ett dopp i iskall bassäng. Perfekt avkoppling innan den dagliga rondstarten kl 16.00. Vi förstod att schack och bad är mycket centrala element i Budapest, vilket var en av anledningarna till att Bobby Fischer valde att bosätta sig under en tid i Budapest. Budapest är den enda staden i världen som kan stoltsera med termalvatten (läs hälsovatten).

Bassang

Bild: Bassäng, fr v Lisa Fredholm, Adrian Ekenstierna, Edvin Hoac, Anton Darnell, Martin Grüter samt Philip Sandberg

Att spela schack i Ungern

Ungern är ett trevligt land som är ganska billigt att leva i för oss svenskar. Man äter ute för ca 50 kr och hotell kostar ca 300 kr/natten. Det finns gott om olika schacktävlingar både i och utanför Budapest. Vi rekommenderar alla som är intresserade att åka dit. Otaliga svenska spelare har spelat First Saturday. Senast tog ju Erik Blomqvist sin sista GM-norm där (juli 2013) och Jonathan Westerberg är på väg till Budapest i oktober. Det verkar som om Ungern är ett land man gärna vill åka till som schackspelare. Vi på Stockholms SS kommer i alla fall garanterat att åka tillbaka, och vi välkomnar som är intresserade, oavsett klubb, att följa med oss nästa gång (vår/sommar 2014).

 

Michael Wiander

Hösten 2013 börjar den 10 september!

STOCKHOLMS SCHACKSÄLLSKAP
SPELPROGRAM HÖSTSÄSONGEN 2013
Lokal: Stockholms Schacksalonger, Ringvägen 9 C, tel. 08-668 78 77, T-bana Zinkensdamm Speldagar: Tisdagar kl. 18:00–23:00 _____________________________________________________________________

10 sep Säsongstart med uppvärmningsblixt 10 min med handikapp i 8 ronder (2 priser) samt anmälan till Sällskapets Höstturnering.

17 sep Rond 1 i Höstturneringen

24 sep Rond 2

1 okt Blixt utan handikapp, 3 min + 3 sek i 9 ronder (2 priser).

8 okt Rond 3

15 okt Rond 4

22 okt Snabbschack, 15 min utan handikapp i 7 ronder (2 priser).

29 okt Rond 5

5 nov Rond 6

12 nov KM i blixt, 5 min utan handikapp i 11 ronder (3 priser).

19 nov Rond 7

26 nov Rond 8

3 dec Snabbschack, 10 min + 5 sek utan handikapp i 7 ronder (2 priser).

10 dec Rond 9

17 dec Avslutning med prisutdelning samt blixt med handikapp enl. rating-differens med 5 min analog tid i 9 ronder.