Historisk dag

För första gången i schackhistorien sitter en och samma spelare på tre titlar. Klassisk schacktiteln vann han i november strax innan 23 årsdagen. För två dagar sedan snabbschack och idag blixtschack. Magnus Carlsen.

http://dubai2014wrb.com/en/

Magnus har nu tre titlar. Han är även den högst rankade i historien i klassiskt schack, 72 poäng före Aronian och i blixt, 43 poäng före Nakamura . Men han ligger 2 rankingpoäng efter 21 åriga Italienaren Caruana i snabbschack. Det stör honom garanterat!

http://www.2700chess.com/

Magnus världsmästare i snabbschack

Nu har han två titlar av tre möjliga idag fredag avgörs det om han får sin tredje han leder med en halva.

Till och med schackhistoriens bäste spelare kan sätta bort en pjäs. Så här ser man ut när man gjort det. Sxe6 är inget bra drag.

magnusvishy

Å så här glad blir man när man ändå vinner titeln! Väl värt att se!

http://www.vgtv.no/#!/video/83986/carlsen-etter-vm-triumfen-det-foeles-saa-godt

En skön video till, efter första dagens blixt. Missa inte sista kommentaren!

http://www.vgtv.no/#!/video/83986/carlsen-etter-vm-triumfen-det-foeles-saa-godt

En klassiker. Garri sätter damen!

 

Nya regler from 1 juli

Jag tjatar alltid om att Sällskapets spelare ska läsa igenom reglerna minst en gång om året. Det går att rädda poäng vid tävlingar om man kan reglerna. From den första juli gäller nya regler. Jag tycker som förbundsdomare att de blivit bättre. Tyvärr finns de fn enbart på engelska.

LawsOfChess2014 ipdf

Några förtydliganden/förklaringar av Gijssen.
http://www.chesscafe.com/geurt/geurt184.htm

Ingemar Falks resereportage från Schweiz

Vi har fått i ett resereportage från Ingemar. Mer sånt tack!!

 

Webmastern!

 

Schack i Schweiz

 

“För dig som vill spela schack på de vackraste platserna i Schweiz!” Med det mottot startade Claudio Boschetti Swiss Tour med turneringar bland alper, dalar och sjöar på orter som Lugano, Davos och Adelboden.

Jag hoppade på touren i början av juni i den vackra byn Flims och fick uppleva ett alldeles speciellt schackäventyr. Hotel Schweizerhofs fasad välkomnade mig på den korta vandringen från busstationen. Ett rosa Villekulla-slott med en speciell karaktär och historia. På varje våning finns samlade minnen från prominenta hotellgäster genom historien. Efter första trappan fastnade jag framför glasboxen med en bild på en ung Albert Einstein. Här hade han tillbringat en sommarweekend 1913 med sin hustru Mileva Maric.

Hotellrummets balkong bjöd på en hänförande utsikt mot bergsmassiven. Första intrycket av Hotel Schweizerhof gjorde mig så barnsligt förtjust att jag för ett ögonblick glömde att turneringen Flims Open 2014 stundade om bara någon timme i rummet bredvid hotellets lobby. Hela inramningen gör att Flims Open andas lyx. Inne i schacklokalen var dock klädstilen mindre flärdfull. I den schweiziska sommarvärmen (25-30 grader) var det semesterkläder som gällde.

Bara tio spelare var med detta år. Priset avskräckte kanske många, bland annat tackade en stor grupp italienare nej. Men som en luttrad stockholmare kändes det inte fasligt dyrt att betala 800 kronor natten med frukost och 350 kronor för varje fyrarättersmiddag. Hela kalaset med flyg, tåg, buss, anmälningsavgift, fyra hotellnätter och middagar gick på 11 000 kronor.

Och eftersom det bara var en rond per dag mellan klockan 15-19 fanns mycket tid för andra upplevelser: Åka bergbana upp till Alperna, vandra längs bergen, springa runt den vackra turkosblå sjön Caumasee, ladda upp i hotellets spa-avdelning eller ta en simtur i poolen. Flims Open är så mycket mer än bara en schackturnering. Det är en särdeles naturupplevelse för hela familjen. För mig och min flickvän blev det en semestervecka att minnas. Efter varje rond samlades schackspelarna med respektive vid långbordet på verandan och avnjöt en fyrarättersmiddag. Det blev mycket roligt schackskvaller där tyske internationelle mästaren Bernd Schneider höll hov. Även om hans fru med eftertrycklig min visade att hon hört historien tusen gånger tidigare berättade Bernd mer än gärna om blixtpartiet mot Michail Tal som han vann. – Är det bästa spelaren du mött? frågade jag. – Nein, nein. Ulf Andersson! Kanske ville Bernd bara vara hövlig, tänkte jag, men faktum är att han länge dröjde sig kvar i Ulf Andersson-ämnet och pratade beundrat om slutspelstekniken. Ulf Andersson är fortfarande en verkligt varit en fin ambassadör för svenskt schack. Turneringsledaren Claudio Boschetti passade också på att välkomna Ulf Andersson till Swiss Tour. – Vi kan säkert hitta någon bra lösning. Hälsa Ulf det! Jag fick chansen att möta Bernd Schneider i turneringens andra rond. Som vit pressades jag till ett avgörande misstag. Efteranalyserna visade att Bernd inte hade något avgörande angrepp. Tvärtom var ställningen helt jämn efter 29 drag. Men när en IM skramlar med sina schackvapen blir man nervös, och gör dumma drag.

Partiet hittar du här:

http://www.viewchess.com/cbreader/2014/6/16/Game2280219.html

 

Jag samlade till slut tre vinster på de fem ronderna, vilket gav mig en fjärdeplats och ratingpris. En fin avslutning på den vackra turneringen i Flims som återkommer 6-10 juni 2015.

 

Slutställning, topp 6:

IM Bernd Schneider, Tyskland (2399) 5 p

Claudio Boschetti, Schweiz (2091) 4 p

Siegfrid Reiss, Schweiz (2083) 3 p

Ingemar Falk, Sverige (1841) 3 p

Jean Dominique Coqueraut, Italien (1806) 3 p

Martin Schubert, Tyskland (1810) 2,5 p

 

Här är turneringen sammanfattad på Flim Opens hemsida:

http://www.swisschesstour.com/1/upload/flims_open_2014_photostory.pdf

 

Läs mer om Swiss Tour här:

http://www.swisschesstour.com/

 

INGEMAR FALK

 

Så tar du dig till Flims

Flyg Stockholm-Zürich(Drygt 2 timmar).

Tåg Zürich-Chur (80 minuter)

Buss Chur-Flims (25 minuter)

Bokar du i tid kostar flygresan til Zürich 800 kr. Lika mycket kostar resan mellan Zürich och Flims med tåg och buss.

 

BILDER

Flims 01

Rond 1 har startat i Flims Open.

flims01

Flims 02Ny

Mitt parti mot IM Bernd Schneider, Tyskland (2399).

flims02ny

Flims 03

På förmiddagarna hann vi med att göra utflykter kring Flims. En dag tog vi bergbanan till ”Foppa-land”.

flims03

Flims 05

Utsikten från balkongen gjorde det svårt att vara fullt koncentrerad på öppningsprepparna vid morgonkaffet.

flims05

Flims 06

Vissa tog den lilla bergbanan ned till Caumasee, andra tog på sig joggingskorna och sprang ner till vattnet…

flims06

Flims 08

Spelplatsen i Flims: Hotel Schweizerhof.

flims08